Cume do Avia ble etablert i 2005 av brødrene Diego og Álvaro samt fettere Fito og Anxo i landsbyen Eira dos Mouros, grenda som forfedrene deres forlot i 1942. På en høyde ('Cume'), med utsikt over elven Avia, restaurerte de det som i praksis ikke var mer enn en ruin og et stykke forlatt land.
Vinifikasjon og vitikultur
De plantet sine første vinstokker på nytt i 2008 og hadde sin første produktive høsting fire år senere, i 2012. Med fokus utelukkende på de lokale druene, jobber de med de anerkjente hvite (nemlig Albariño, Treixadura, Loureira og Caiño Branco), men også med de mindre kjente urfolksrødene – Sousón, Caiño Longo, Brancellao og Ferrón. De har virkelig fått et solid rykte for presisjonen og uttrykksfullheten til sine røde, hvorav noen er i kraftig tilbakegang i regionen og risikerer å dø ut.
Om vinene
Cume do Avia har en utrolig vindyrkingsrikdom: tretten forskjellige lokale druesorter plantet på en mosaikk av terroirer – granitt, grå og rød skifer, sand, leire, skifer. Diego er fast bestemt på å forstå og få mest mulig ut av det og lære så mye gjennom prosessen. Han har derfor en kresen metodisk tilnærming – hver sort og mikroplot (inndelt etter jordtype) fermenteres separat. Økologisk vindyrking og minimal intervensjon i kjelleren. Druene plukkes når de er umiddelbart modne med høy friskhet og lav potensiell alkohol (10-11%). Vinene er intense, lyse og delikate med mineralsk snert og med høy drikkbarhet.