Schwedhelm holder til i nordlige Pfalz i landsbyen Zell. Navnet Schwedhelm («svenskehjelmer») er kallenavnet lokalbefolkningen ga soldatene som slo seg ned i Pfalz på 1600-tallet, og som så ble familienavnet Stephan og Georgs forfedre tok.
Vinifikasjon og vitikultur
Alle vinmarkene er under økologisk konvertering. Jordsmonnet i Zellertal er karrig og utpreget kalksteinsrikt, med innslag av leire. Kalkandelen er på rundt 30 prosent. – «Jordsmonnet her er nesten litt burgundsk og ganske unikt i Pfalz», sier Georg. Vinstokkenes røtter må borre og trenge seg gjennom tykke lag av kalkstein og leire for å kunne vokse dypere og nå vann. klimaet er tørrere og kjøligere i Zellertal enn mange andre steder i Pfalz. Det stryker ofte en kjølig vind fra vest gjennom dalføret som bidrar til friske druer og store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer. Samtidig ligger Zellertal beskyttet av Donnersberg, som gjør sitt til at det er begrenset med nedbør her. Sammen bidrar dette til at vinene herfra gjerne også har et kjølig, rent og mineralsk preg.
Om vinene
Brødrene Schwedhelm konsentrerer seg nå om å lage tørre, mineralpregede viner: – «Vi fokuserer på å lage viner på flere nivåer og på druetypene riesling, chardonnay, pinot noir og pinot blanc», forklarer Georg. Helt sentralt for kursen som er staket ut, er brødrenes ønske om å skape viner med en tydelig signatur som gir uttrykk for og er tro mot Zellertals terroir. Dette skal helst gjenspeiles i alle deres viner – fra de enklere Gutsweine til enkeltvinmarksvinene.